Ν.Σ. Μαυρογιάννης

Προσωπική Ιστοσελίδα

 

 

ball_sgreen.gif

 Μαθηματικοί Όμιλοι

 

ball_sgreen.gif

 

 

Οι Μαθηματικοί Όμιλοι έχουν στην εκπαίδευση μακρά ιστορία και εντάσσονται στην κατηγορία των Μαθητικών Ομίλων. Ο τρόπος λειτουργίας και φυσικά το περιεχόμενο τους ποικίλει αλλά η βαική ιδέα είναι η ίδια. Να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά, εκτός προγράμματος και σε εθελοντική βάση, να γνωρίσουν θέματα και όψεις των Μαθηματικών με τυπικό ή μη τρόπο.

Ξεκίνησα ένα όμιλο Μαθηματικών για μαθητές της Α΄Λυκείου το σχολικό έτος 2012-13. Τόσο εγώ όσο και τα παιδιά δουλεύαμε εκτός του "υποχρεωτικού" μας ωραρίου. Ο όμιλος άρχισε με με 14 παιδιά και τερμάτισε με 10. Προσπαθήσαμε να δούμε διάφορα κομμάτια των Μαθηματικών. Άλλοτε αυστηρά και άλλοτε περιγραφικά. Θεωρία αριθμών (επαγωγή, διαιρετότητα, αριθμητική modp), ανισότητες, γεωμετρία του τριγώνου, σημειακοί μετασχηματισμοί, λίγοι μιγαδικοί και γνωριμία με την προβολική γεωμετρία. Χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό Geogebra καθώς και το Maxima. Είδαμε και σχολιάσαμε τις ταινίες  A Beautiful Mind, Fermat's Last Theorem, The Story of Maths και την σειρά Dimensions - A walk through mathematics.

Η αφίσα για το 2012-13

Τα σχολικά έτη 2013-14, 2014-15 οργανώσαμε όμιλο για τους μαθητές της Α΄Λυκείου με τον μαθηματικό Σωτήρη Χασάπη. Ο όμιλος εμπλουτίσθηκε και με άλλα θέματα. Συγχρόνως υποστήριξε τους μαθητές για τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ. Το 2013-14 ξεκίνησε με 24 άτομα και τερμάτισε με 19 ενώ το 2014-15 ξεκίνησε με 26 άτομα και τερμάτισε με 24. Για το πιο τχνικό μαθηματικό μέρος του ομίλου γράφαμε δισέλιδα φυλλάδια που μοιράζονταν στους μαθητές πριν κάθε συνάντηση. Υπάρχουν σε ένα ενιαίο τεύχος εδώ:

Η αφίσα για το 2013-14

Η αφίσα για το 2014-15

 

 

gray16_back.gif Επιστροφή