Ν.Σ. Μαυρογιάννης

Προσωπική Ιστοσελίδα

 

 

ball_sgreen.gif

 

mathematica

 

ball_sgreen.gif

 

To www.mathematica.gr είναι ένας ιστότοπος για τα Μαθηματικά όπου συζητιούνται Μαθηματικά και θέματα σχετικά με τους μαθηματικούς. Στο mathematica  μετέχουν επαγγελματίες μαθηματικοί (φροντιστές, καθηγητές σε σχολεία, πανεπιστημικακοί) αλλά και μαθητές, φοιτητές ή άλλοι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τα Μαθηματικά.

Οι απαρχές του  www.mathematica.gr βρίσκονται στο http://clubs.pathfinder.gr/MATHEMATICA/17061 (δημιουργηθηκε από τον Μάκη Πολλάτο την 17-07-2001). Τέλη του 2008 με πρωτοβουλία του Γρηγόρη Κωστάκου ξεκίνησε η δημιουργία του  mathematica. Με την τεχνική βοήθεια του Γρηγόρη Κωστάκου, Αλέξανδρου Συγκελάκη και Στέλιου Μόσχογλου, με μία μικρή οικονομική συνεισφορά περίπου 30 ανθρώπων (που απετέλεσαν τα Ιδρυτικά Μέλη του ) και εθελοντική προσφορά εργασίας κάποιων από τα Ιδρυτικά Μέλη δημιουργήθηκε το www.mathematica.gr.

Το mathematica  τώρα διευθύνεται και στηρίζεται (οικονομικά, διαχειριστικά κτλ.) με βάση τον κανονισμό του από τα Διευθύνοντα Μέλη του (περίπου 40). Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις μαθηματικές συζητήσεις αλλά για να μετάσχει κάποιος σε αυτές πρέπει να γίνει μέλος (η εγγραφή είναι δωρεάν και πολύ απλή.)

Μπήκα στο pathfinder/mathematica το 2007 και έμεινα σε αυτό 16 μήνες. Το 16 Μήνες στο Pathfinder/Mathematica  αποτελεί ένα ενθύμιο εκείνης της περιόδου. Μετέχω ενεργά στο mathematica από την ίδρυση του (έχω την χαρά να είμαι ένα από τα ιδρυτικά του μέλη) με το όνομα χρήστη nsmavrogiannis. . Για μένα το mathematica είναι ένας σημαντικός χώρος ενημέρωσης και αφορμής για μελέτη.

Το γράψιμο Μαθηματικών στο mathematica υπόκειται σε κάποιους κανόνες και χρησιμοποιείται (όπως συμβαίνει διεθνώς σε όλους τους αξιοπρεπείς ιστότοπους αυτού του είδους) το LaTeX. Αρκετά μέλη μας συναντουν αρχικά μία δυσκολία προσαρμογής. Υπάρχουν αρκετά κείμενα από εμπειρότερα μέλη για να βοηθηθούν τα νέα μας μέλη (Οδηγίες για γραφή με TeX). Ανάμεσα σε αυτά τα κείμενα υπάρχουν και δύο μικροί οδηγοί που έχω γράψει:

Γράφοντας Μαθηματικά στο  http://mathematica.gr (Για τους χρήστεςWord-MathType)

Γράφοντας Μαθηματικά στο http://mathematica.gr (Με το δωρεάν πρόγραμμα TeXaide)

Με φροντίδα των Επιμελητών του mathematica εκδίδεται κάθε δίμηνο το Εικοσιδωδεκάεδρον, ένα δελτίο που περιέχει επιλογές από θέματα που έχουν συζητηθεί.Το Εικοσιδωδεκάεδρον διανέμεται σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν. Παρακάτω θα βρείτε όσα τεύχη έχουν εκδοθεί:

 

 

 

 

 

gray16_back.gifΕπιστροφή